درباره کاربن
مرکز توسعه کارآموزی کاربن به عنوان یک حلقه واسط، با تعریف دورههای کارآموزی به عنوان مسیر ورود نیروی انسانی کارآمد به سازمانها، ارزیابی نیروی انسانی در حین کار و توسعه فردی برای کارآموزان را امکانپذیر میکند.
مهارت، به تواناییهایی اشاره میشود که الزاما ذاتی نیست، ولی قابل پرورش است. ما دو نوع مهارت سخت و نرم داریم. مهارتهای سخت شامل مهارتهایی است که به تخصص و دانش فنی نیاز دارد؛ که ما در کارهای مختلف آنها را به کار میگیریم. مهارتهایی مانند تسط به نرمافزارهای مختلف، مهارتهای سخت به حساب میآیند. اما مهارتهای نرم چیست؟ شامل چه مهارتهایی میشود؟ و چرا باید این مهارتها را بیاموزیم؟
مطابق با لغتنامه آکسفورد مهارتهای نرم ویژگیهای شخصی هستند که انسـان را قادر میسازد تا برخوردی تأثیرگذار و هماهنگ با دیگران داشـته باشـد. ایـن ویژگیها در مدارس و دانشکدهها بهسـختی از سوی مدرسان آموزش داده میشود. واژه «مهـارت نـرم» اولین بار در سال 1972 در آموزشهای سـالانه نظامی که متمرکز میشد بـه شایستگیهای موردنیـاز برای رهبری و آمـوزش نیروها، ارتباط مؤثر و مهارت کار با دیگران به کار برده شد. امروز از این واژه در دنیای کسبوکار بهمنظور معرفی ویژگیهای لازم برای استخدام و یافتن جایگاه مناسب استفاده میشود.
فرهنگ کالینز مهارتهای نرم را بهعنوان ویژگیهای مطلوبی همچون قضاوت منطقی، مهارتهای ارتباط با مردم و رفتارهای مثبـت انعطافپذیـر که فقط ازطریق دانـش بهدسـت نمیآیـد، تعریف میکنـد. پس مهارتهای نرم، تواناییهایی هستند که به تعامل ما با افراد دیگر منجر میشود. مهارتهای ارتباطی، کار گروهی و سایر مهارتهای بین فردی، در این دسته قرار دارند. این مهارتها، روابط ما با افراد دیگر یا نحوه برخورد ما با زندگی و کار را مشخص میکند.
در دهههای اخیر مهارتهای فنی، که بهعنوان مهارتهای سخت شناخته میشد، تنها مهارتهایی بودند کـه برای استخدام حرفهای لازم بـود؛ اما امروزه ایـن مهارتها بهتنهایی بـرای سـازمانهایی کـه بـا محیطهای پیچیـده مواجه هستند، کافی نیست و لازم است دانشآموختگان مهارتهای کار تیمی، ارتباطی، رهبری، خدمات مشتری و حل مسئله را بهدست آورند.
اهمیت و ضرورت توانافزایی و توسعه فردی در حوزه مهارتهای نرم را میتوان ازطریق مطالعات انجامپذیرفته در این خصوص درک نمـود. از جمله مطالعات موسسه تحقیقاتی استنفورد و بنیاد کارنگی- ملون روی مدیرانعامل 500 شرکت برتر رتبهبندی شده در مجله فورچون نشان داد که 75 درصد موفقیت بلندمدت در مشاغل، از مهارتهای نرم و تنها 25 درصد از مهارتهای سخت (مهارتهای فنی و تخصصی) به دست آمده است. مطالعه دیگری نشان میدهد که مهارتهای سخت تنها 15 درصد به موفقیت فرد بستگی دارد؛ درحالی که 85 درصد موفقیتها بهدلیل مهارتهای نرم است. با توجه به تحقیقات به دست آمده، نتیجه میگیریم که مهارتهای نرم، نقش بالایی در موفقیت شغلی ما دارد. زیرا مهارتهای نرم در شکل دادن شخصیت ما بسیار موثر است.
مجله فوربس در ماه می 2016، اقدام به معرفی مهارتهایی کرده است که از نظر مدیران در دانشآموختگان تازهوارد به سازمانها، به انداره کافی و رضایتبخش وجود ندارد. ایـن نتیجـه حاصـل بررسـی نظـر حـدود 64 هزار مدیـر و 14 هـزار دانشآموخته است. مهمترین این مهارتها بههمراه درصد موافقت شرکتکنندگان در ایـن مطالعه با کمبود مهارت مذکور عبارت است از:
مهارت تفکر انتقادی و حل مسئله (60 درصد)، مهارت ارتباطی (46 درصد)، مهارت رهبری (44 درصد)، مهارت نگارش (44 درصد)، مهارت سخن گفتن در جمع (39 درصد)، مهارت کار تیمی (36 درصد)، مهارت تحلیل داده (36 درصد)، مهارت کار با نرمافزارهای صنعت مربوط (34 درصد).
نتایج به دست آمده نشان میدهد، مهارتهایی که دانشآموختگان در آن ضعیف هستند، عمدتا در دسته مهارتهای نرم است. بنابراین مهارتهای نرم، ابزاری برای ارزیابی ما توسط کارفرما است. از طرفی موفقیت و پیشبرد کارهای فنی و پیشرفت در مهارتهای سخت، وابسته به مهارتهای نرم است. برای مثال، رابطه ما با مدیر یا سایر همکارانمان، هرچقدر بهتر باشد، راحتتر میتوانیم موضوعی که در آن چالش داریم را مطرح کنیم و پیشنهاد راهحل بگیریم.
سازمان بهداشت جهانی در اعلامیهای مهارتهای دهگانهای را تحت عنوان مهارتهای زندگی برشمرد که به ارتقای بهداشت روانی افراد جامعه، غنای روابط انسانی، افزایش سلامت و رفتارهای سالم در سطح جامعه منجر میشوند. از این مهارتها میتوان بـا عنوان مهارتهای نرم یاد کرد. این سـازمان مهارتهای زندگی را توانایی انجام رفتار سازگارانه و مثبت بهگونهای که فرد بتواند بـا چالشها و ضروریات زندگی روزمره خـود کنار بیاید و نیز مجموعهای از مهارتها و شایسـتگیهای فردی و گروهی که افراد برای زیسـتن در هزاره جدید به آن نیازمند هستند، تعریف کرده است. همزمان با یادگیری و تسـلط بـر این مهارتها فـرد علاوه بـر رسیدن به آرامش و تعادل در زندگی فردی و اجتماعی به ایفای نقش در زندگی خود میپردازد. این مهارتهای دهگانـه عبارتند از:
ما میتوانیم مهارتهای زیادی فرا بگیریم. همچنین مهارتهایی که داریم را پرورش دهیم. مهارتها به دو دسته سخت و نرم تقسیم میشوند. مهارتهای سخت، دستاوردهایی شامل آموزش، تجربه کاری، دانش و سطحی از خبرگی است. اما مهارتهای نرم ویژگیهای شخصیتی است که تعاملات فرد، عملکرد شغلی و چشماندازهای حرفهای را در افراد افزایش میدهد. مهارتهای نرم به چند دلیل مهم هستند؛این موارد عبارتند از:
این موارد، مهمترین مواردی بود که در این مقاله به آن پرداختیم. در مقالههای بعدی به کالبدشکافی مهارتهای نرم خواهیم پرداخت و این مهارتها را در مدلهای مختلف شغلی معرفی خواهیم کرد. در سلسله مقالههای مرتبط با «مهارتهای نرم» همراه ما باشید.
برگرفته از مقالهی «مهارتهای نرم برای دانشجویان و دانشآموختگان رشتههای مهندسی» نوشته علی محمدزاده و رحمت ستوده قرهباغ
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد؛ بخشهای مورد نیاز دارای علامت هستند.*
مرکز توسعه کارآموزی کاربن به عنوان یک حلقه واسط، با تعریف دورههای کارآموزی به عنوان مسیر ورود نیروی انسانی کارآمد به سازمانها، ارزیابی نیروی انسانی در حین کار و توسعه فردی برای کارآموزان را امکانپذیر میکند.